diumenge, d’abril 04, 2010

matraca-carrau


















Bona tarda Bloc,

Avui es dia de matraques i carraus, aquest instrument de percussió que fa aquest so tant estrany i que em porta uns records molt llunyans i feliços...

Segons la Wikipedia :

La matraca se utiliza en las iglesias españolas durante la Semana Santa, antiguamente se utilizaba para enmudecer a la gente en los días de la Pasión o para despertarlos en maitines, cuando no se podían usar las campanas, también se utilizan en algunas las celebraciones litúrgicas, o incluso en fiestas populares como por ejemplo la danza de la morenada de Oruro Bolivia, utiliza la matraca emulando a los esclavos negros de las haciendas vinícolas. También el ámbito de la Semana Santa, algunas hermandades penitenciales hacen sonar matracas durante el desfile procesional. La matraca se usa también para simular un terremoto en el Oficio de Tinieblas de la Semana Santa.

En aquest moment no m’atreveixo a escriure el nom popular del ofici litúrgic en el que utilitzàvem el carrau o matraca... tu ja m’entens oi ?



4 comentaris:

Olga Xirinacs ha dit...

Em sembla que ho entenc si et refereixes als oficis que sempre ha fet l'Església i els espanyols: matar jueus i moros. Santiago Matamoros, per exemple. Els carraus simbolitzaven la mosrt dels jueus.

I així va el món.

Salut i euros, ous i mones, Jaka.

zel ha dit...

Vaja, l'Olga t'ho ha dit ben clar... matraques i carraus...aquí ja no es senten... salut!

jaka ha dit...

Sí Olga, això es el que dèiem: “Anem a matar jueus”, el que passa que crec que ara dir això estaria molt mal vist.

Una abraçada,

jaka ha dit...

Hola Zel, a Tarragona sí que sent senten al viacrucis i a la processó del divendres sant.
Quan era petita m’encantava anar a “matar jueus” amb el carrau, tota una aventura dins la Catedral.

Una abraçada,