dimarts, de febrer 12, 2008

Passatges a Amèrica


La vida desmesurada de cinc catalans a ultramar
Unes vides apassionants son les que ens relata Héctor Oliva en aquest llibre, primer tenim als Bacardí, els del rom, tots els seus avatars a Cuba investigats de primera ma amb les seves “relacions” amb Fidel, la seva guerra des de Miami, ara a banda el que m’ha tocat mes es el tema de la esclavitud, si que es un tema que “ja se sap” però aquí en aquesta història crec que m’he donat compte d’una realitat mes enllà de “La cabaña del tio Tom” o “De lo que el viento se llevo” en fi barbaritats que en un moment van ser coses normals.
Un altre català desmesurat va ser Fèlix Cardona “ l’indi de l’Orinoco...
El que no entenc es que una persona que està considerada una eminència mundial, aquí a Catalunya quasi no surti per enlloc, per exemple Rússia o Anglaterra li dediquen en les seves enciclopèdies espais molt generosos, aquí segons diu l’autor s’ha limitat a un petit paràgraf i donar-li el seu nom a una placeta (que fa olor de pipi) a Malgrat que es on va néixer.
El capítol dedicat a Fèlix Cardona a banda d’explicar totes les seves aventures per arribar a les fonts del Orinoco i descobrir el famós “salt del Àngel” també ens endinsa a un altre esclavitud, la collita del cautxú, el or apegalós que va moure el mon durant molt de temps.
Una cosa que m’ha xocat molt es la descripció d’un dels perills que es pot trobar a la jungla, es un peixet minúscul anomenat “canero” que te unes dentetes i que si s’introdueix en el cos humà per qualsevol orifici, com l’anus o el nas, abans d’una hora destrossa a mossegades l'estómac, els budells i tot el que es troba al davant. I tanta por que ens fan els taurons !!!
Be ho deixem Bloc? Ja acabaré d’explicar-te les aventures d’aquestos catalans desmesurats...